CMK VE UZLAŞMA KOMİSYONU SORUMLU YÖNETİM KURULU ÜYESİ
AV.AYBALA ÇİNAR
KOMİSYON ÜYELERİ
AV.HIDIR KIRKICI AV.İREM NUR ÖZBUNAR AV.SEVİM NİHAN YURTTAŞ ÖZDEMİR AV.GÜÇLÜHAN ÖZDEMİR AV.OĞUZHAN YÜCEDAĞ AV.HANZELE ENES SEVER AV.ESRA SEVDA DEMİREKİN |
---|
ISPARTA BAROSU CMK YÖNERGESİ
AMAÇ
MADDE 1- Bu yönerge ile 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu ( CMK ) gereğince Isparta Barosu tarafından soruşturma ve kovuşturma mercilerinin yasa, yönetmelik ve iş bu yönergeye uygun talebi üzerine müdafi veya vekil görevlendirilmesi, verilen hizmetin aksamadan yürütülmesi, görev alan Isparta Barosu üyesi avukatları arasında adil görev dağılımının sağlanması ve mesleki hizmetlere uygun ücretlerinin ve giderlerinin hakça ve şeffaf olarak ödenmesinin sağlanması, denetlenmesi, kayıt altına alınması, eğitim seminerleri düzenlenmesi, alt kurulların oluşturulması, ceza yargılamasının; Anayasaya, uluslararası sözleşmelere, kanunlara, insan haklarına dayalı ve adaletli olarak gerçekleşmesinde avukatlara düşen kamu hizmeti yükümlülüklerini en iyi şekilde yerine getirilmesine yönelik çalışma ilke ve yöntemlerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır.
KAPSAM
MADDE 2- Bu yönerge CMK’ ya göre görevlendirilecek müdafi ve vekil avukatların çalışma ve görevlendirilme esaslarını, müdafi ve vekil atama sistemi işlemlerinin yürütülmesi, mevzuat uyarınca Cumhuriyet Başsavcılığınca ücret ödenmesine esas raporlama ve değerlendirilmelerin yapılmasına ilişkin esasların ortaya konulması, müdafilik ve vekillik görevi ile ilgili eğitim seminerlerinin planlanmasına, CMK uygulamasının çalışma şekli, görev ve yetkilerini, Isparta Barosu Yönetim Kurulu kararı ile kurulan CMK Komisyonu ve bu komisyonun çalışma şekli faaliyetlerini, CMK uygulama servisi ve çalışma şekli, görev ve yetkileri ile kamu hizmetinin ifası için diğer lüzumlu organların kuruluş, çalışma şekli ve faaliyetleri ile çalışma esaslarını kapsamaktadır.
TANIMLAR
MADDE 3- Bu yönerge uygulamasında;
a) Görevli avukat; bu yönerge çerçevesinde eğitim çalışmasını tamamlayan, bu yönerge gereğince soruşturma ve kovuşturma makamlarının mevzuata uygun talebi üzerine Isparta Barosu tarafından müdafi veya vekil olarak görevlendirilen avukatlar,
b) Görev puanı; yapılan her görevlendirme başına BARONET sistemi üzerinden alınan puan,
c) Ortalama puan; soruşturma ve kovuşturma evreleri için ayrı ayrı olmak üzere, CMK gereği yapılan görevlendirmelere ilişkin toplam puanın BARONET sistemindeki listeye kayıtlı avukat sayısına bölünmesi sureti ile ortaya çıkan puan,
d) Soruşturma; kanuna göre, yetkili mercilerce suç şüphesinin öğrenilmesinden iddianamenin kabulüne kadar geçen evreyi,
e) Kovuşturma; iddianamenin kabulünden başlayıp hükmün kesinleşmesine kadar geçen evreyi
f) BARONET Sistemi; CMK gereği zorunlu müdafi veya vekil görevlendirilmesine ilişkin bilgileri içeren bilişim sistemi,
g) Gece Görevlendirmesi; gün ayrımı olmaksızın saat 23:00 ile takip eden günün 08:00 saatleri arasında yapılan görevlenmeyi,
h) CMK Komisyonu; CMK gereği zorunlu müdafi ve ya vekil görevlendirilmesi uygulama komisyonu
ı) CMK Uygulama Servisi; talep ve işlem yoğunluğuna göre yeterli sayıda baro personelinden oluşan ve komisyon başkanlığınca denetlenen baro birimi,
i) Baro Başkanı; Isparta Baro Başkanı
j) Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi; CMK komisyonundan sorumlu yönetim kurulu üyesi,
k) Komisyon Başkanı; Isparta Barosu CMK komisyon başkanı
l) Nöbet listesine ilk defa dahil olan avukat; Isparta Barosu mensubu olup meslek hayatı boyunca Isparta Barosunda CMK görevlendirmelerine ilk defa dahil olacak avukatı ifade eder.
YETKİ
MADDE 4-5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 156. Ve 234. Maddeleri ve Ceza Muhakemesi Kanunu Gereğince Müdafi ve Vekillerin Görevlendirilmeleri ile Yapılacak Ödemelerin Usul ve Esaslarına İlişkin Yönetmelik 5. Ve 6. Maddeleri uyarınca: a)soruşturma evresinde; ifadeyi alan merciin veya sorguyu yapan hakimin istemi üzerine; b) kovuşturma evresinde mahkemenin istemi üzerine Isparta Barosu tarafından avukat görevlendirilir. Avukat görevlendirme yetkisi sadece Isparta Barosuna aittir. Isparta Barosu avukat görevlendirmelerini, BARONET sistemi aracılığı ile yapar.
ORGANLAR
MADDE 5-CMK gereği zorunlu müdafi veya vekil görevlendirilmesine ilişkin bu yönergede öngörülen işlemler; Baro Başkanı, Baro Yönetim Kurulu, CMK dan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi, CMK Komisyonu Başkanı, CMK Komisyonu ve listede yer alan avukatlar tarafından yerine getirilir. Isparta Barosu bünyesinde CMK uygulamaları, bu yönerge çerçevesinde komisyonca ve uygulama servisince yürütülür.
CMK KOMİSYONU BAŞKANI VE GÖREVLERİ
MADDE 6- Isparta Barosu Yönetim Kurulu tarafından görevlendirilecek, komisyondan sorumlu yönetim kurulu üyesi komisyonu yürütmekle görevlidir. Yönetim Kurulu kararı ile Yönetim Kurulunun görev süresi ile sınırlı olmak üzere seçilir. Yönetim Kurulunun görevlendirme yapamadığı hallerde Baro Başkanının geçici süreyle görevlendirdiği yönetim kurulu üyesi iş bu yönergedeki işlemleri yapar. Ayrıca, yönetim kurulu tarafından verilen diğer görevleri yerine getirmekle görevlidir.
Başkan, CMK komisyonu üyelerince seçilir. CMK komisyon başkanı; bu yönerge ve yasalar ile CMK komisyonuna verilen görev ve yetkilerin kullanılmasını koordine ederek komisyonun düzenli çalışmasını sağlamakla görevlidir.
CMK KOMİSYONU VE KOMİSYONUN GÖREVLERİ
MADDE 7-(1) Komisyon üyeliğine başvuru, Isparta Barosu Başkanlığına yazılı talep ile yapılır. Başvuru süresi, Genel Kurul sonucu göreve başlayan yönetim kurulu tarafından yapılacak üyelik başvurusu duyurusundan itibaren iki haftadır.
(2) Komisyon toplantılarını, sorumlu yönetim kurulu üyesi veya başkan yürütür ve idare eder. Toplantıya çağrı, tüm üyelerin Baroya bildirdiği GSM numarasına mesaj atmak sureti ile yapılır. Toplantı yeter sayısı aranmaz, kararlar toplantıya katılan komisyon üyelerinin salt çoğunluğu ile alınır, eşitlik halinde sorumlu yönetim kurulu üyesinin oyu iki oy sayılır.
(3) Komisyon toplantıları, ayda bir olmak üzere komisyonun belirleyeceği hafta içi bir günde yapılır. Toplantılar arası en fazla bir ay olabilir. Zorunlu hallerde komisyon toplantısı tatil edilebilir veya ertelenebilir. Bir takvim yılında en fazla 4 toplantı iptal edilebilir.
(4) Baro yönetim kuruluna, komisyonun faaliyetleri hakkında düzenli rapor verilir.
(5) Müdafi ve vekil görevlendirme istemlerinin, oluşturulan avukat listesi uyarınca, görev dağılımını sağlar.
(6) CMK yasal düzenlemelerine aykırı davranışta bulunan, sistemi aksatan müdafi ve vekiller hakkında işlem yapar ve Baro Yönetim Kuruluna bilgi verir.
(7) CMK zorunlu müdafilik ve vekillik faaliyetlerinin aksamadan ve ilgili tüm yasal düzenlemelere uygun yürütülmesi için gerekli önlemleri alır.
(8) Baro Yönetim Kurulu ile ceza yargılamasının tüm birimleri arasında bilgi alışverişini sağlar, uygulamada ortaya çıkan sorunları gidermek için önerilerde bulunur ve komisyonun kendi kararlarına uygun uygulama birliğini sağlar.
(9) BARONET görevlendirmelerini denetlemek ve CMK zorunlu müdafilik nöbet listesine kayıtlı avukatların karşılaştığı aksaklıkları gidermek ve yardımcı olmak için çalışmalar yapar.
(10) Müdafi ve vekil olarak görevlendirilmek isteyen avukatların listesini hazırlamak, listeye girmek ve listeden çıkarmak isteyen avukatlar hakkında karar verir.
(11) Elektronik ortamda yürütülen nöbet uygulamalarını gereklere göre düzenler ve değiştirir.
(12) CMK zorunlu müdafilik uygulaması ile ilgili şikayet, itiraz, görevden çekilme ve iade, rapor, bilgilendirme, istifa dilekçelerini ve diğer ilgili her türlü başvuruyu inceler ve karara bağlar.
(13) Meslek içi eğitim, seminer, konferans ve toplantılar düzenlemek için, Baro Yönetim Kuruluna öneri sunar ve Baronun diğer organlarıyla koordineli çalışır.
(14) CMK listesinde görev alan avukatların, CMK işlerinde yapmış olduğu zorunlu giderlerin tahsili ve bu giderlerin avukata ödenebilmesi için Isparta Barosu Yönetim Kurulu ile koordineli olarak gerekli kurum ve kuruluşlarla görüşme yapıp, karar alır.
(15) CMK uygulamaları sırasında görevli avukatların karşılaşacakları her türü soruna mümkün olan en kısa sürede müdahale ederek görevli avukatın acil ihtiyaçlarını karşılar, avukatın hak ve menfaatleri ile mesleğin itibarını yasal çerçevede korunması için alınması gereken acil önlemleri alır.
(16) Baro yönetim kurulunca gerekli görülmesi halinde suç tipi, müdafi ve ya vekil yardımından yararlanan kişinin yaş, cinsiyet vb kriterleri gözeterek dezavantajlı gruplara münhasır görevlendirme listesi oluşturur.
(17) Baro Yönetim Kurulunca CMK zorunlu müdafilik hizmetine ilişkin verilen diğer görevleri yerine getirmek, vekil ve müdafi listelerini listelerde yer alan avukatlar arasında dağılım ve görevlendirme esaslarını Baro Yönetim Kurulunun belirlediği yöntem aracılığı ile yerine getirir ve kendisine yazılı olarak verilen dilekçeleri ilk toplantıyı izleyen 15 gün içerinde karara bağlar.
CMK UYGULAMA SERVİSİ VE SERVİSİN GÖREV VE YETKİLERİ
MADDE 8- CMK uygulama servisi, CMK gereği zorunlu müdafi veya vekil olarak görevlendirilen avukatlar tarafından verilen raporları inceleyerek onaylar, eksikleri tespit eder ve CMK sisteminin işleyişine ilişkin dilekçeleri alarak CMK Komisyonunun gündeminin hazırlanmasını sağlar. CMK eğitimine katılma talepli başvuruları alarak katılımcı listesini hazırlar ve başvurucuları eğitime davet eder. Ayrıca sorumlu yönetim kurulu üyesi ve/veya komisyon başkanı tarafından verilecek diğer görevleri yapar.
EĞİTİM SEMİNERLERİ VE SERTİFİKA PROGRAMLARI
MADDE 9- (1) CMK görevlendirme listesinde yer almak isteyen avukatların CMK eğitim çalışmasına katılarak katılım belgesi alması zorunludur. Katılım belgesi olmayan avukatlar CMK listesinde görev alamazlar.
(2) Gerek görüldüğü takdirde, eksiklerin tamamlanması ve yeni uygulamaların yerleştirilmesi amacıyla düzenlenecek zorunlu seminerlere katılmayan avukatlar, Baro Yönetim Kurulu kararı ile veya Baro Yönetim Kurulu’ nun vereceği yetki üzerine CMK komisyonunun kararı ile CMK nöbet listesinden silinebilir. Bu nedenle CMK listesinden silinen avukata, yeni sertifika alıncaya kadar yeni görev verilmez, önceki görevleri ise devam eder.
(3) Baro Yönetim Kurulu kararı üzerine, CMK Komisyonu, gerekli gördüğü diğer konularda da sertifika programları düzenleyebilir. Seminerlerin içeriği, süresi, yeri, zamanı, seminerlerin yönetimi, konuşmacıların belirlenmesi, farklı disiplinlerden uzmanların, diğer eğitici ve bilgi verici kişilerin seminere katılmalarının sağlanması, Baro Yönetim Kurulunun vereceği yetki ile CMK Komisyonunca yapılır.
CMK AVUKAT LİSTESİ
GENEL ESASLAR
MADDE 10-(1) CMK hizmetlerinin yerine getirilmesinde Isparta Barosuna üye avukatları arasında gönüllülük esası geçerlidir. Buna göre, CMK uygulaması çerçevesinde görev almak isteyen sertifika sahibi Isparta Barosuna kayıtlı avukatlar, yazılı bir dilekçe ile Isparta Baro Başkanlığına müracaat ederler. Bu müracaat üzerine avukat, CMK avukat listesine kaydolarak komisyonun belirlediği görevlendirme ve görev esaslarını kabul eder ve göreve başlar. Bu yönergenin yürürlüğe girmesinden önce listede bulunan avukatların görevi, başvuru koşulu aranmaksızın devam eder.
(2) Avukat listesi soruşturma ve kovuşturma olmak üzere iki ayrı ana ve münhasır listeden oluşur. CMK uygulamasında avukat görevlendirmesi, soruşturma evresinde soruşturma listesinden, kovuşturma evresinde kovuşturma listesinden yapılır.
(3) CMK görevinden ve avukat listesinden ayrılmak isteyen avukat, Isparta Barosu Başkanlığına verilecek yazılı bir dilekçe ile talebin bildirilmesi üzerine, avukat listesinden çıkartılır ve CMK görevinden ayrılır. Görevden ayrılan avukat, halen devam etmekte olan görevlerini CMK, Ceza Muhakemesi Kanunu Gereğince Müdafi ve Vekillerin Görevlendirilmeleri ile Yapılacak Ödemelerin Usul ve Esaslarına İlişkin Yönetmelik, Isparta Barosu CMK Yönergesi hükümlerine uygun biçimde sonlandırmakla yükümlü ve sorumludur.
GÖREVLENDİRMELERDE UYULMASI GEREKEN İLKE ve YÖNTEMLER
MADDE 11-(1) BARONET sisteminde, müdafi ve vekil atanması konusunda yasa, yönetmelik ve yönergeye uygun talep edilmesi halinde, derhal görevlendirme yapılır. Müdafi ve vekil görevlendirmelerinde aşağıdaki ilke ve yöntemlere uyulur. Konuya dair Isparta Barosu Yönetim Kurulu tarafından alınacak kararlar saklıdır.
a) Zorunlu haller dışında görevlendirmeler sadece BARONET sistemi üzerinden yapılır. BARONET, üzerinden yapılmayan görevlendirmelerde ücret hakkı doğmaz, ücret ödenmez. Acil veya zorunlu durumlarda Baro Başkanı veya CMK Komisyonundan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi tarafından da derhal ve durumun özelliklerine göre liste dışından ve CMK sertifikasına sahip olan avukatlar arasından, gerekli görevlendirme yapılabilir. Bu durumda yapılan görevlendirme derhal CMK uygulama servisine bildirilir.
b) Görevlendirilen avukatlar haklı veya yasal neden olmadıkça görevlerini bırakamaz.
c) Görevlendirme soruşturma ve kovuşturma aşamaları için ayrı ayrı yapılır ve ayrı ücretlendirilir.
d) CMK yönergesi uyarınca soruşturma evresinde; kolluk görevlileri, cumhuriyet savcısı ve mahkeme huzurunda yapılan ifade alma veya sorgu için farklı avukatların görevlendirilmesi halinde tek bir ücret ödenir ve bu ücret görevli avukatlara katkı oranlarında paylaştırılır.
e) Seri Muhakeme Uygulama Usulü kapsamında yapılan görevlendirmelerde, savcılığın hazırlayacağı talepname uyarınca soruşturma ücreti; talepname uyarınca da hakimin karar verme aşaması sonuna kadar yapılan işlemler için soruşturma ücreti (+) artı, Asliye Ceza Mahkemesi CMK tarife ücretinin yarısı ödenir. Seri Muhakeme Yargılama Usulü kapsamında listedeki görev puanı; soruşturma evresi görevlendirme puanı (+) artı, Asliye Ceza Mahkemesi görevlendirme puanının yarısı eklenerek hesaplanır.
f) Soruşturma aşamasındaki görevlendirmelerde, ortak yetki ve tevkil yetkisi kullanılamaz, yetki belgesi verilemez. 5271 Sayılı CMK uyarınca soruşturma aşamasında yapılacak tutukluluğun gözden geçirilmesi duruşmaları, keşif, inceleme yada ek ifade işlemleri için de avukatların tevkil kullanma hakları saklıdır.
g) Kovuşturma aşamasında, görevli avukatın haklı bir mazeretinin varlığı halinde yetki belgesi verilerek başkaca bir avukatın duruşmayı takip etmesi ve yargılamanın aksamaması sağlanabilir. Bu şekilde yetki belgesi ile görevlendirilecek avukata ayrıca ücret ödenmez.
h) Görev, BARONET tarafından avukatın bildirdiği telefonun aranması suretiyle tevdi edilir. Cumhuriyet savcılıkları, kolluk kuvvetlerinin, hakimliklerin ve mahkemelerin doğrudan müdafi tayin yetkisi bulunmadığından bu makamlarca tayin edilen müdafi/vekiller yetkisizdirler. Baro Başkanı tarafından görevlendirilmeyen ya da sanık, şüpheli yahut mağdurun isteği üzerine isim belirtilerek özel olarak çağrılan müdafilere CMK görevlendirme kararı ve yazısı verilmez. CMK Nöbet Listeleri, Isparta Barosuna kayıt ve sertifika sahibi avukatlar arasından gönüllülük esasına göre oluşturulur. Avukat, Baro dışında başka bir makam ve kurumun görev tevdii isteklerini reddetmek zorundadır, aksi halde avukata ödeme yapılmaz. BARONET tarafından görevlendirmesi yapılmamış müdafi/vekillik hizmetlerinde avukatın ücret talebi reddedilir ve kendisine ödeme yapılmaz.
ı) Nöbet Listeleri ilçelerin coğrafi sınırları doğrultusunda oluşturulur. Adliye teşkilatı olmayan ilçeler, CMK Komisyonu kararı ile en uygun ilçe sınırlarına dahil edilir.
j) Nöbet Listeleri, soruşturma ve kovuşturma olmak üzer ikili ayrıma tabidir. Her bir listenin puanlaması ayrı tutulur. Kolluk, savcılık ve sorgu hakimliği birimlerinden gelen talepler üzerine, soruşturma listesinden; kovuşturma evresinde mahkemelerden gelen talepler üzerine kovuşturma listesinden görevlendirme yapılır. Müdafi veya vekil talebi, kolluk, savcılık ya da mahkemelerce kendilerine verilen kullanım şifresi ve kullanım adı kullanarak BARONET sistemine giriş yapılarak online olarak talep edilir. Gelen talep sistem tarafından değerlendirilir, ilgili nöbet listesinde sırada olan avukattan başlayarak avukatın sisteme kaydettirdiği cep telefonuna çağrı yapar. Avukat görevi kabul ettiğinde veya reddettiğinde kendisine bir görev puanı verilir ve listede puanı sırasına yerleşir.
k) Listeler görev puanı esasına göre tutulur. Avukata yapılan her çağrı için 1 görev puanı verilir. Görev puanı CMK Ücret tarifesindeki ilgili görevlendirmenin TL karşılığı olan miktarın 1/10'dur.
l) Mazeretli olmadığı halde görev kabul etmeyen, sistemin çağrısına cevap vermeyen ya da telefonuna ulaşmayan avukatın puanına ayrıca 1 görev puanı kadar red puanı eklenir.
m) Nöbet listesine sonradan eklenen avukatlar, ortalama puan esasına göre katılırlar. Ortalama puan, o ana kadar yapılan toplam görev puanlarının nöbet listesine kayıtlı avukat sayısına bölünmesi ile oluşur.
n)Avukatın, Baronet sistemi üzerinden 1 yıl içerisinde en fazla 90 gün mazeret hakkı bulunmaktadır. Mazeret hakkı saat üzerinden hesaplanır. Her yılın başında mazeret süreleri sıfırlanır.
o) Çıkar çatışması bulunmayan hallerde birden fazla şüpheli, sanık, mağdur, şikayetçi, suçtan zarar gören veya katılan için görevlendirilen aynı müdafi ya da vekile bu kişilerin her biri için ayrı ayrı, ancak en fazla 3 kişi ücreti ödenir.
p) Soruşturma aşamasında görevlendirme; iddianamenin kabul edilmesi, kovuşturmaya yer olmadığına dair kararın kesinleşmesi, soruşturmaya yer olmadığına dair kararın kesinleşmesi, kamu davasının açılmasının ertelenmesi kararının kesinleşmesine kadar devam eder.
r) Kovuşturma aşamasında görevlendirme; kararın kesinleşmesine kadar devam eder. Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ilişkin kararın kesinleşmesi de kovuşturma görevini sona erdirir. Ancak açıklanması geri bırakılan hükmün açıklanmasına karar verilirse, kovuşturma aşamasındaki müdafiye yeniden görevlendirme yapılır ve yeni ücret hakkı doğmaz.
s) Avukatların, işlerini takip ettikleri kişi ve kurumların taraf olarak bulunduğu ceza yargılamalarında, vekalet ilişkisi bulunan avukat, tarafların hiç birisi için müdafi veya vekil olarak görevlendirilemez. Görevlendirilmiş ise ilgili avukat durumu derhal Baroya bildirir ve görevi iade eder
t) Uzlaştırmacı, bilirkişi veya başkaca bir isim veya nam altında herhangi bir soruşturma yahut kovuşturma dosyasında görevlendirilmiş olan Avukat, bu sıfatla görev yaptığı olay ile ilgili olarak daha sonra vekil ve müdafi olarak görevlendirilemez. Görevlendirilmişse derhal Baroya bildirir ve görevi iade eder.
u) Görevlendirme yapılan avukat, görevlendirmeden itibaren en geç 60 dakika içinde il merkezindeki görevlendirmelere, merkez ilçelere ise 90 dakika içinde ve Sütçüler ilçe görevlendirmesi durumunda ise 180 dakika içinde görevlendirildiği mercie gitmekle yükümlüdür.
(2) Isparta Barosu görevlendirme yetki alanı, Isparta il merkez adliye ve ilçe adliyelerinin tümünü kapsar. Avukatın görev bölgesi, levhada kayıtlı büro adresinin bulunduğu il ve ile bağlı merkez ilçeler adliye yetki alanıdır. Komisyonca kabul edilmediği sürece avukat, büro adresinden başka ilçe adliyesi yetki alanında görev alamaz. Isparta ili sınırları içerisinde görev bölgesini değiştiren avukat, yeni gittiği görev bölgesindeki soruşturma ve kovuşturma nöbet listelerin, ortalama puan ile giriş yapar.
(3) Listelerde az puandan çok puana doğru sıralama esastır. En üstte en az puanlı avukat yer alır. Görevlendirme en az puanlı avukattan başlar. Görevi kabul eden avukatın puanına görev için belirlenen kadar puan eklenir. Avukat, eklenen puana göre listede ilgili sıraya düşürülür
(4) Elektrik kesintisi, internet bağlantısı kesintisi, sunucu problemleri ve benzeri öngörülemeyen durumlarda avukat istemleri CMK uygulama servisine yönlendirilir. Bu durumda servis tarafından adaletli dağılım ilkesi gereğince mevcut nöbet listesindeki puanlama esas alınarak avukat ataması yapılır. Görev bilgisi sisteme servisin ilgili personeli tarafından anında manuel olarak girilir. Bu işlemlerin BARONET tarafından sistemde kaydı tutulur.
(5) Listelerin puan durumunun belirlenmesinde esas alınan gece - gündüz saatleri başlangıcı, teşvik saati uygulaması, kabul ve ret puanlamaları gibi uygulama esasları Isparta Barosu Yönetim Kurulu tarafından değiştirilebilir.
SORUŞTURMA LİSTESİNDEN GÖREVLENDİRME
MADDE 12- Görevlendirme, CMK soruşturma Listesinde yer alan avukatlar arasından yapılır. Kurumlardan gelecek avukat istemi üzerine, BARONET tarafından soruşturma listesinde yer alan en az puanlı avukat, robot tarafından aranır. İlk sıradaki avukat görevlendirme aramasına cevap vermez, aramayı reddeder veya ulaşılamazsa sistem aynı avukatı üç (3) kez arar. Nöbetçi avukat, gelen aramayı dinlemesi ve görevi kabul etmesi üzerine istemde bulunan ilgili birime yönergede belirtilen süre içerinde giderek, görevini ifa eder.
KOVUŞTURMA LİSTESİNDEN GÖREVLENDİRME
Madde 13- Görevlendirme, CMK avukat kovuşturma listesinde yer alan avukatlar arasından yapılır. Kurumlardan gelecek avukat istemi üzerine, BARONET tarafından kovuşturma listesinde yer alan en az puanlı avukat, robot tarafından aranır. Nöbetçi avukat, gelen aramayı dinlemesi ve görevi kabul etmesi üzerine istemde bulunan ilgili birime giderek, görevini ifa eder.
İLÇE ADLİYESİ LİSTESİNDE YER ALMA ve GÖREVLENDİRME:
Madde 14- (1) İlçe adliyeleri görevli avukat listeleri, ilçe adliyesi yetki alanında bürosu olan avukatlardan oluşur.
(2) İlçe adliyesi yetki alanında kayıtlı olan CMK görevi yapan avukat bulunamaması durumunda o ilçenin listesinde görevli olan avukatlar, CMK servisi tarafından aranarak re’sen görevlendirme yapılır. Liste puanlarının hesaplanmasında da bu yönergede belirlenen esaslar uygulanır. Görevlendirme, sadece talepte bulunan avukatlardan oluşan ilçe soruşturma ve kovuşturma listesinden yapılır. Merkez ilçe genel listelerinden ayrı, ilgili ilçe puan listesi oluşturulur.
GÖREVLİ AVUKATIN YÜKÜMLÜLÜKLERİ
Madde 15- (1) Müdafi ve vekiller;
a) Görevlerini mevzuatta belirli görev aşamalarını sonuna kadar yerine getirmekle
b) Görevlendirme yazısı, katıldığı soruşturma evresine ilişkin tutanağın aslı, kovuşturma evresine ilişkin tutanağın aslı ya da onaylı örneği, varsa yapmış olduğu yol giderlerine ilişkin belge, gider pusulası veya rayice uygun yazılı bildirimi ile serbest meslek makbuzunu baroya vermekle,
c) Yürürlükteki yasa ve düzenlemelere göre, görevden çekilmeyi ya da işi reddetmeyi gerektiren hallerde durumu derhal Komisyona bildirmekle,
d) Temyiz, istinaf incelemesinde bozulan kararlarda, yeni esas numarası alan davayı da takip etmekle,
e) Görevlerini sonuna kadar, görev gereklerine uygun şekilde yapmak ve özen yükümlülüklerine uygun davranmakla,
f) Soruşturma ve kovuşturma aşamasında tespit edilen veya kendisine iletilen hukuka aykırılıkları ve olguları olayın özelliğine göre kimlik tespiti, ifade, sorgu ve ayrıca görevli olarak katıldığı işlemlere ilişkin tüm tutanaklara geçilmesini talep etmek, şerh düşmek, tutanak tutmak ve CMK Komisyonuna yazılı olarak rapor etmekle,
g) Baro Başkanı ve CMK Komisyonundan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi acil durumlardaki resen görevlendirmeleri hariç; olmak üzere BARONET sistemi haricinde, görev kabul etmemekle,
h) Baronet sistemi üzerinden soruşturma ve kovuşturma evrelerinde aynı avukata en fazla 3 görevlendirme yapılır.
(2) Yükümlülüklerini yerine getirmeyen müdafi ve vekiller, CMK Komisyonu kararıyla iş bu yönerge uyarınca yaptırıma tabi tutulur.
GÖREVİ İADE ETME YASAĞI
Madde 16- Avukat, BARONET ya da istisnai durumlarda görevli personelin kendisine bildirdiği görevi kabul etmesi sonrası geçerli bir mazeret olmaksızın aldığı görevi iade edemez.
EĞİTİM ÇALIŞMALARINA KATILMA
Madde 17- Baro Yönetim Kurulunca gerekli görülmesi halinde suç tipi, müdafi veya vekil yardımından yararlanan kişinin yaş, cinsiyet ve benzeri kriterleri gözetilerek dezavantajlı gruplara münhasır görevlendirme listeleri oluşturup, bu listeler dahilinde yapılacak görevlendirmeler için uygun görülen; konuyla ilgili konferans, eğitim ve seminer gibi etkinliklere katılmak zorundadır.
ÜCRETİN ÖDENMESİ
Madde 18- (1) Avukat, BARONET aracılığıyla verilen görevleri yerine getirmesi sonrası, Isparta Barosu internet Sitesinin BARONET uygulamasında yer alan görev yazısı ile ekinde göreve ilişkin ifade ve/veya mahkeme tutanağını ve varsa yol gideri beyanını içerir belgeyi CMK uygulama servisine vererek ücret ödenmesini talep eder. CMK Uygulama Servisinin düzenlediği tediye fişine uygun makbuz ile birlikte, onaylı veya asıl evraklarla ücretin ödenmesi amacıyla idari işler birimine teslim edilir. Ücretler Cumhuriyet Başsavcılığınca ödenir.
(2) Isparta Barosu CMK uygulama servisi tarafından, talebin Ceza Muhakemesi Kanunu Gereğince Müdafi Ve Vekillerin Görevlendirilmeleri ile Yapılacak Ödemelerin Usul ve Esaslarına ilişkin Yönetmelik ve Isparta Barosu CMK Uygulama Yönergesine uygunluğunun denetimi sonrası avukatın ödeme talepleri işleme konulur. CMK servisi çalışanı tarafından talebin uygun olmadığının tespiti sonrası bir karar vermek üzere talep, Komisyona bildirilir. Talebin kabulü veya reddi konusunda Komisyon tarafından bir karar verilir.
YAPTIRIMLAR
UYARI
Madde 19 - (1) Avukatlardan;
a) Kabul ettikleri görevi haklı bir neden olmaksızın iade edenler,
b) Kabul ettikleri göreve süresinde gitmeyerek aynı talebe ilişkin yeniden görevlendirme yapılmasına neden olanlar,
c) Baro Başkanlığı tarafından yapılmış bir görevlendirme olmaksızın zorunlu müdafi veya vekil olarak görev yapanlar,
d) Disiplin kovuşturması gerektirmese bile görevden çekilmeyi gerektiren durumlarda çekilmediği tespit edilenler,
e) Bu Yönerge gereğince kendisine verilen görevleri gereği gibi yerine getirmeyenler, Komisyon önerisi ile Yönetim Kurulu tarafından yazılı olarak uyarıldığı görevle ilgili olarak ücrete hak kazanamaz, bu görevle ilgili aldığı puan silinmez. Ücret alınmış ise; CMK nöbet listesindeki puanı düşürülür.
(2) Eylemin disiplin cezası gerektirdiği iddiası ile avukat hakkında disiplin soruşturması başlatılmış veya devam ediyor olması bu madde gereğince uyarı verilmesini ve 1. fıkranın e bendinin uygulanmasını engellemez.
(3) Duruşması aynı gün veya ertesi gün olan kovuşturma görevlerinin iadesi halinde uyarıya karar verilmez. Puan iadesi yapılır.
ÇIKARMA
Madde 20 - (1) Bu Yönerge gereğince yerine getirdiği göreve ilişkin fiillerinden dolayı hakkında disiplin kovuşturması açılan avukat, kovuşturma sonuna kadar geçici olarak görevlendirme listelerinden CMK komisyonunun teklifi ve Isparta Barosu Yönetim Kurulu kararı ile çıkarılır.
(2) Avukatlardan;
a) Son uyarı tarihinden itibaren, bir yıl içinde yönergenin yükümlülük maddesi uyarınca 2 kez daha yazılı olarak uyarılanlar,
b) Bu Yönerge gereğince geçici olarak listeden çıkarılan avukat; disiplin kovuşturması sonucunda aldığı cezanın kesinleşmesi halinde, kararın kesinleşme tarihinden itibaren, Komisyon önerisi ve Baro Yönetim Kurulunun karan ile görevlendirme listesinden kesin olarak çıkarılır.
(3) Bu madde hükmünce sistemden kesin olarak çıkarılan avukat, yönetim kurulu kararı ile tekrar listeye girebilir ve Baronet puan sisteminde en sondan başlatılır.
(4) CMK görevlendirme listesinde bulunup, 1 yıl boyunca CMK sisteminden soruşturma görevlendirmesi almayan avukat listeden çıkarılır. Tekrar görev almak istemesi halinde ise CMK uygulama servisine dilekçe ile başvurarak listeye ortalama puandan tekrar girebilir.
UYARI VE ÇIKARMADA USÜL
Madde 21 - (1) Yönergenin 22 ve 23. Maddelerinin uygulanmasının gerektiği hallerde, Komisyonca ilgili avukattan 10 gün içinde yazılı olarak bilgi istenmek zorundadır.
(2) Yönetim Kurulunun uyarı ve çıkarmaya ilişkin kararlarına karşı idari yargı yoluna başvurulabilir.
İTİRAZ
Madde 22- Bu yönerge gereğince Isparta Barosu Yönetim Kurulunca, hakkında yaptırım uygulanan avukat, bu yaptırım kararının kendisine yazılı olarak tebliğ edildiği günden sonraki iki hafta içinde Baro Başkanlığı'na itiraz edebilir.
YÜRÜRLÜK
Madde 23- Bu yönerge, Isparta Barosu Yönetim Kurulu kabul kararını izleyen 7. Gün sonunda yürürlüğe girer. Yürürlük tarihi öncesi göreve başlamış olan avukatlar da bu yönerge hükümlerine tabidir. Isparta Barosu Yönetim Kurulunun 24/11/2010 tarih ve 2010/124 E. Sayılı kararı ile kabul edilmiş olan Isparta Barosu CMK Uygulama Yönergesi yürürlükten kaldırılmıştır.
YÜRÜTME
Madde 24- Bu yönerge Isparta Barosu Yönetim Kurulu tarafından yürütülür.
GEÇİCİ MADDE 1- Madde 11/n. ; 01/06/2025 tarihinde yürürlüğe girecek olup, 01/06/2025 tarihi ile 31/12/2025 tarihi arasında mazeret hakkı 60 gün olup; 01/01/2026 tarihi itibari ile yönergede olduğu gibi, 90 gün olarak uygulanacaktır.
GEÇİCİ MADDE 2- Madde 20/4; 01/06/2025 tarihinde yürürlüğe girecektir.
ISPARTA BAROSU CMK VE UZLAŞMA KOMİSYONU