BASINA VE KAMUOYUNA
Tarih: 11.12.2019 | Okunma Sayısı: 287

BASINA VE KAMUOYUNA

Adalet Bakanlığı’nın yetkilendirdiği ve 2018 yılında Gazi Üniversitesi’nden ayrılmak suretiyle kurulmuş olan Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi tarafından 5.000 Arabulucu ihtiyacına yönelik olarak 24 Kasım 2019 günü yapılan Arabuluculuk Sınavının sorularının hazırlanması, sınavın gerçekleştirilmesi ve sınav sonuçlarının açıklanması süreçlerinin sağlıklı yürütülmediğine dair gündemde olan yakınmalar, sınava katılan meslektaşlarımızın emekleri ve hukuk güvenliği açısından endişe vericidir.

Öncelikle konusunda yetkin olan, tecrübeli bir kurum yerine henüz yeni kurulmuş bulunan Hacı Bayram Üniversitesi’nin sınav için yetkilendirilmesi yakınmaların odak noktası olmuştur. Zira sınava katılanların yakınmaları ekseriyetle sınav günü soru kitapçıkları ve cevap kağıtlarının paketlenmiş şekilde sınav salonuna getirilmemesi, sınava girenlerin sağlıklı şekilde kimlik tespiti yapılmaması ve bir imza listesi alınmaması, sınav sorularının ilgili yönetmelik uyarınca soru dağılımına sahip olmayışı ve Arabuluculuk Eğitim Kitabına nazaran mevzuata yeterli ağırlık verilmediği, sınav sonrasında soru ve cevapların yayımlanmaması neticesinde sınava katılanların itiraz imkânının kısıtlanmış olması sınavın tam bir şeffaflık ve hukuk güvenliği ilkesine uygun olarak gerçekleşmesine gölge düşürmüştür.

Bu nedenlerle 24 Kasım 2019 tarihinde gerçekleşen ve 09.12.2019 tarihinde sonuçları açıklanan Arabuluculuk Sınavına dair öncelikle haklı endişelerin giderilmesi adına sınav soru ve cevaplarının ve sınavı kazananların sıralı listesinin ivedilikle açıklanması gerekmektedir. Ayrıca yapılacak olan yeni sınavın yetkin bir kurum tarafından mevzuata uygun şekilde gerçekleştirilmesi ve sınava giren katılımcıların hak ve emek kaybına uğramaması veya böyle bir endişenin meydana gelmemesi için bundan sonraki sürecin daha adil, daha şeffaf olmasının sağlanabilmesi adına Isparta Barosu olarak sürecin takipçisi olacağımızı bildirir, sınavı kazanan meslektaşlarımızı tebrik ederiz.

Isparta Barosu Yönetim Kurulu

19.09.2024
AV. ÜNSAL ÇANKAYA

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.